Alsnog subsidie en excuses wethouder, maar carnavalsconcert Remunjse Geis toch geschrapt

Het achtste concert op carnavalszaterdag van koor De Remunjse Geis in de Oranjerie gaat niet door. Dit ondanks het feit dat de gemeente Roermond het schrappen van de subsidie heeft teruggedraaid.

Hans Straus  Donderdag 18 januari 2024

Organisator Jan Giesbers van De Remunjse Geis kreeg vorige week telefonisch te horen dat de subsidie van 3400 euro voor zijn concert, dat oude, Roermondse carnavalsliedjes levend houdt, was geschrapt vanwege aangescherpte regels. Een schriftelijke bevestiging, die hij al enkele malen had gevraagd, bleef uit.

Giesbers was onaangenaam verrast. „Ik had graag eerder vernomen wat die nieuwe regels voor ons zouden betekenen. En ik had graag de vraag willen stellen of ons concert enkel als een carnavalsevenement was beoordeeld of ook als een viering van Roermondse cultuurhistorie waar jaarlijks zo’n vijfhonderd liefhebbers op afkomen. Nu kreeg ik een telefonische afwijzing en heb ik gastoptredens van artiesten en de geluidstechnicus moeten afzeggen.”

Een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Felix van Ballegooij (Cultuur in de wijk, PvdA) bevestigt dat stichting De Remunjse Geis telefonisch te horen heeft gekregen dat de subsidieaanvraag zou worden afgewezen. De aanvraag werd getoetst aan de nieuwe subsidieregeling waarin carnavalsactiviteiten per 2024 in principe niet meer in aanmerking komen voor overheidsgeld.

Erfgoed

Nu realiseert de wethouder zich dat de betreffende activiteit meer behelst. ‘Het betreft een mooi voorbeeld van Roermonds cultureel erfgoed, waarmee tevens ook vele ouderen worden bereikt’, laat Van Ballegooij weten.

Daarop wilde hij alsnog de subsidie toekennen. Dat had volgens organisator Giesbers echter geen zin. Vanwege de afzeggingen kon de activiteit niet meer doorgaan carnavalszaterdag. „Artiesten en medewerkers hebben al andere afspraken gemaakt”, zegt Giesbers.

Van Ballegooij zegt de ‘ongelukkige gang van zaken te betreuren’. Giesbers: „De wethouder heeft mij gebeld en we gaan voor de editie van 2025 weer in gesprek. Hij heeft sorry gezegd. Daar kan ik mee leven. Wel heel jammer dat het dit jaar niet kan doorgaan.”